Přeskočit na hlavní obsah

Zdražujte si, ale nedělejte z nás blbce

Míval jsem tuze v oblibě čistič skel, který byl levný a účinný. Fungoval krásně, přičemž celá jeho alchymie spočívala v tom, že měl správný poměr vody a lihu. Ano, to je vše. Mezi nejlépe hodnocené čističe skel na trhu patří ty, které jsou složeny výhradně z vody a lihu. Recept je snadný: na jeden kýbl vody jedna flaška denaturáku a po lžičce tajných ingrediencí na barvu a vůni. Protřepat, zamíchat, cenu surovin vynásobit pěti až deseti, podle barevnosti etikety, a šup s tím na regály. 


Leta jsem ho kupoval, když byl v akci tak křečkoval zásoby, a náramně si ho pochvaloval. Až do včerejška. To jsem se po dlouhé době stavil v kamenném obchodu s tím, že naberu dalších pár litrů. Nakonec jsem vzal jeden jediný. Cena kouzelného čističe se totiž od posledně vyhoupla nahoru bratru o polovinu, na rozdíl od mé výplaty. Přípravek, pravda, doznal jistých změn a vylepšení. Například už není modrý, ale čirý. To by vysvětlovalo ten nový přídomek „natural“ a čtyřlístky kolem. Jednoduše z receptu škrtli barvivo. Rovněž tak pocitově méně intenzivní vůně zavdává důvody ke spekulaci o nižším podílu lihu.

Chápu, chápu, doba je přeci zlá. Covid, krize, válka a vůbec. Zdražují vstupy, energie, mzdy, řádí inflace. Co jiného pak zbývá nebohému výrobci? Inu nic než uvést na trh nový produkt se starým receptem: vezmi cenu surovin, ještě o trochu víc to nařeď, vynásob to jako pokaždé pěti až deseti a šup s tím do regálu. Kšeft musí být, zisky nesmí klesat a akcionáři si musí přijít na své. Vše musí být jako dřív. Rozuměno?

Rozuměno. Vycepován aktuální mediální smrští o tom, jak budeme muset všichni se vším šetřit, seznámil jsem se s cenami technického lihu a těmi nejlepšími recepty na domácí čističe skel. Myslím, že si budu schopen za tu pětinu ceny vyrobit vlastní. Láhev s rozprašovačem z původního přípravku si s dovolením ponechám i pro ten můj nový. Přeplatil jsem ji vážně mockrát. 

Jistěže nejde doma vyrobit všechno a vždy, to je nesmysl. Na druhé straně armáda domácích kutilů, sešikovaná pod odkazem Přemka Podlahy, pravděpodobně ještě dokáže překvapit tím, co všechno si dokáže odpustit, nahradit a samodomo vyrobit. Ty lidičky úplně na spodku byznysového potravního řetězce totiž chápou nejlépe, že ne vše musí být jako dřív a dost možná ještě dlouho ani nebude. A pokud je žralokům jedno, čím, se bude živit plankton, platí to i obráceně. Tenhle vzkaz se teď jako bumerang vrací zpět nahoru.


Dnešní opruzi: definitivně ta paní, která by se ráda stala senátorkou, „aby si hned ve dveřích pořádala o imunitu“, jak se bezelstně vyjádřila k celému národu na kameru hnedle po prvním kole voleb.
Dnešní andělé: jedna budoucí velká parádnice, která mě poprvé správně identifikovala jako „dědu“, kterýmžto vyjádřením mi udělala jak jinak než velkou radost.

Přečtěte si další zápisky

Sdílíte kraviny a cvrkáte si u toho do textilu

Milí facebookoví a emailoví sdíleči libovolného věku a pohlaví, mám na vás prosbu: nekažte sobě i nám život tím, že budete šířit kraviny o tom, jak bylo dřív lépe, ale teď to jde od desíti k pěti, a že se celý svět zbláznil. Nebylo líp, nikdy ne tak jako v posledních letech, dokonce  i přes kotrmelce typu Covid. Proto jsem si vzal na paškál jeden z vylhaných emailů na téma „jde to do kopru“, a rozebral ho hezky větu po větě. Ukázalo se, že co na počátku vypadalo jako vtipný popis reality, je ve skutečnosti hloupá lež. Kilo rohlíků stojí 59 korun, kilo mražené kachny jen 39 ❌ Nepravda: rohlík váží 40 g, tedy 25 kusů do kila, reálně je 1,90 Kč za kus, tedy 47,50 Kč za kilo. Cena byla nastřelena o čtvrtinu výše. Vedle toho mražená kachna dokonce i v akci nestojí (20.6.2021) méně než 75 Kč, tedy naopak její cena byla pro účely tohoto „srovnání“ sražena na téměř polovinu. To se nám to srovnává, když nám lidi věří, ale neprověřují… [ Rohlík ] [ Kachna ]  Brambory jsou dražší jak ban...

O zdravotních sestrách, obložených chlebíčcích a vůbec

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Virální pamflet, nabádající k tomu, abychom zdravotníky během pandemie příliš nelitovali a nepřikrmovali. Přece si tu práci dobrovolně vybrali, jsou za ni královsky placeni na přesčasech a navíc, navíc mají jídlo za pakatel! Ježkovy ledvinky, tak to jídlo za pakatel mě málem rozplakalo závistí. Podle autora je pak vedle zdravotníků například takový řidič kamionu vlastně ještě větší chudák, protože dělá až patnáct hodin denně, šest dní v týdnu, a stravuje se, cituji, „na prochcaných parkovištích“. Asi moc nepřekvapí, že autor příspěvku, který se dočkal nečekaně velkého sdílení na Facebooku, je kamioňák. Pravda, každý jsme si kdysi dobrovolně vybrali, co budeme chtít dělat. Teď nás to s jistou dávkou štěstí slušně živí a možná i baví. Ti šťastnější z nás pak mají i pocit, že jejich práce dává smysl. Horší varianta je, že jiné zase práce nebaví, živí všelijak, smysl v ní nevidí žádný a ten plný nočník frustrací pak nepravidelně vylévají na svůj Facebook. T...